Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska

Dostępność: W magazynie

  • Cena netto: 63,00 zł
    66,15 zł*
  • Autor: Przymuszała Lidia, Świtała-Trybek Dorota
  • ISBN: 978-83-7395-919-4
  • ISSN:
  • Format: B5
  • Rok wydania: 2021
  • Liczba stron: 558, oprawa twarda
  • Oprawa:
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Oposkiego

Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska to efekt wieloletniej współpracy obu autorek, reprezentujących różne dyscypliny naukowe. Stanowi rodzaj tematycznego słownika języka i kultury kulinarnej regionu, łącząc tym samym aspekt lingwistyczny i kulturoznawczy. To praca o charakterze interdyscyplinarnym, której zasadniczym celem jest zaprezentowanie bogactwa kulinariów w powiązaniu z tradycją i kulturą regionu. W leksykonie zarchiwizowano słownictwo kulinarne utrwalone w powszechnej świadomości Ślązaków, jak i to odchodzące do językowego lamusa. Trzon bazy źródłowej stanowią materiały zebrane przez autorki podczas badań terenowych prowadzonych w latach 2008-2020, którymi objęto 156 miejscowości (wiejskich, małomiasteczkowych, jak i wielkoprzemysłowych), w obrębie dwóch województw: śląskiego i opolskiego. Opracowanie liczy 974 hasła oraz 40 autorskich zdjęć, będących wzbogaceniem, a zarazem integralną częścią opracowania.

Publikacja jest adresowana nie tylko do badaczy wielu dyscyplin naukowych zajmujących się problematyką dziedzictwa kulturowego, ale także do szerokiego grona odbiorców, w tym do miłośników regionu zainteresowanych tradycjami kulinarnymi.

ZobaczPobierz
Przymusza-a-L-Switala-Trybek-D-Leksykon-dziedzictwa-kulinarnego-spis.pdf Pobierz