- Autor: Przymuszała Lidia, Świtała-Trybek Dorota
- Załączniki:
Zobacz Pobierz Przymusza-a-L-Switala-Trybek-D-Leksykon-dziedzictwa-kulinarnego-spis.pdf Pobierz - ISBN: 978-83-7395-919-4
- ISSN:
- Format: B5
- Rok wydania: 2021
- Liczba stron: 558, oprawa twarda
- Oprawa:
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Oposkiego
Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska to efekt wieloletniej współpracy obu autorek, reprezentujących różne dyscypliny naukowe. Stanowi rodzaj tematycznego słownika języka i kultury kulinarnej regionu, łącząc tym samym aspekt lingwistyczny i kulturoznawczy. To praca o charakterze interdyscyplinarnym, której zasadniczym celem jest zaprezentowanie bogactwa kulinariów w powiązaniu z tradycją i kulturą regionu. W leksykonie zarchiwizowano słownictwo kulinarne utrwalone w powszechnej świadomości Ślązaków, jak i to odchodzące do językowego lamusa. Trzon bazy źródłowej stanowią materiały zebrane przez autorki podczas badań terenowych prowadzonych w latach 2008-2020, którymi objęto 156 miejscowości (wiejskich, małomiasteczkowych, jak i wielkoprzemysłowych), w obrębie dwóch województw: śląskiego i opolskiego. Opracowanie liczy 974 hasła oraz 40 autorskich zdjęć, będących wzbogaceniem, a zarazem integralną częścią opracowania.
Publikacja jest adresowana nie tylko do badaczy wielu dyscyplin naukowych zajmujących się problematyką dziedzictwa kulturowego, ale także do szerokiego grona odbiorców, w tym do miłośników regionu zainteresowanych tradycjami kulinarnymi.
Zapraszamy do zapoznania się z recenzją Pani Renaty Przybylskiej, która ukazała się w czasopiśmie Towarzystwa Miłośników Języka Polskiego, "Język Polski", Rocznik CII, z. 1 (2022) https://doi.org/10.31286/JP.01010
- Autor: Przymuszała Lidia, Świtała-Trybek Dorota
- Załączniki:
Zobacz Pobierz Przymusza-a-L-Switala-Trybek-D-Leksykon-dziedzictwa-kulinarnego-spis.pdf Pobierz - ISBN: 978-83-7395-919-4
- ISSN:
- Format: B5
- Rok wydania: 2021
- Liczba stron: 558, oprawa twarda
- Oprawa:
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Oposkiego