Dziedzictwo kulinarne śląska w nowych kontekstach interpretacyjnych

Dostępność: Brak w magazynie

  • Cena netto: 25,00 zł
    26,25 zł*
  • Autor: Przymuszała Lidia, Świtała-Trybek Dorota (red. nauk.)
  • Załączniki:
    ZobaczPobierz
    Przymuszala-Dziedzictwo-Spis_tresci.pdf Pobierz
  • ISBN: 978-83-7395-915-6
  • ISSN:
  • Format: B5
  • Rok wydania: 2021
  • Liczba stron: 310
  • Oprawa:
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego

Zaprezentowane w niniejszym tomie artykuły przedstawicieli różnych dyscyplin naukowych (kulturoznawców, językoznawców, folklorystów, etnologów i antropologów, historyków) dotyczą wielorakiej problematyki dziedzictwa kulinarnego Śląska, w tym m.in.: jego przemian, promocji, obecności w twórczości malarskiej i w programach telewizyjnych, także motywacji i sposobów nazywania regionalnych potraw oraz ich kulturowego obrazu we współczesnej polszczyźnie. 

Bogactwo podejmowanych zagadnień i poruszanych w monografii wątków, wielość i rozmaitość ujęć prezentowanych kwestii oraz różnorodność perspektyw badawczych pokazują kuchnię śląską i dziedzictwo kulinarne regionu w nowych kontekstach i interpretacjach, jako trwały, jednakże podlegający nieustannemu procesowi przeobrażeń element tradycji.

Książka adresowana jest do badaczy i studentów nauk humanistycznych i społecznych oraz do wszystkich zainteresowanych problematyką dziedzictwa kulinarnego Śląska. 

  • Autor: Przymuszała Lidia, Świtała-Trybek Dorota (red. nauk.)
  • Załączniki:
    ZobaczPobierz
    Przymuszala-Dziedzictwo-Spis_tresci.pdf Pobierz
  • ISBN: 978-83-7395-915-6
  • ISSN:
  • Format: B5
  • Rok wydania: 2021
  • Liczba stron: 310
  • Oprawa:
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego