- Autor: Przymuszała Lidia, Świtała-Trybek Dorota (red. nauk.)
- Załączniki:
Zobacz Pobierz Przymuszala-Dziedzictwo-Spis_tresci.pdf Pobierz - ISBN: 978-83-7395-915-6
- ISSN:
- Format: B5
- Rok wydania: 2021
- Liczba stron: 310
- Oprawa:
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego
Zaprezentowane w niniejszym tomie artykuły przedstawicieli różnych dyscyplin naukowych (kulturoznawców, językoznawców, folklorystów, etnologów i antropologów, historyków) dotyczą wielorakiej problematyki dziedzictwa kulinarnego Śląska, w tym m.in.: jego przemian, promocji, obecności w twórczości malarskiej i w programach telewizyjnych, także motywacji i sposobów nazywania regionalnych potraw oraz ich kulturowego obrazu we współczesnej polszczyźnie.
Bogactwo podejmowanych zagadnień i poruszanych w monografii wątków, wielość i rozmaitość ujęć prezentowanych kwestii oraz różnorodność perspektyw badawczych pokazują kuchnię śląską i dziedzictwo kulinarne regionu w nowych kontekstach i interpretacjach, jako trwały, jednakże podlegający nieustannemu procesowi przeobrażeń element tradycji.
Książka adresowana jest do badaczy i studentów nauk humanistycznych i społecznych oraz do wszystkich zainteresowanych problematyką dziedzictwa kulinarnego Śląska.
- Autor: Przymuszała Lidia, Świtała-Trybek Dorota (red. nauk.)
- Załączniki:
Zobacz Pobierz Przymuszala-Dziedzictwo-Spis_tresci.pdf Pobierz - ISBN: 978-83-7395-915-6
- ISSN:
- Format: B5
- Rok wydania: 2021
- Liczba stron: 310
- Oprawa:
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego