- Autor: Świtała-Trybek Dorota, Przymuszała Lidia
- Załączniki:
Zobacz Pobierz spis_tresci_Dobry_zur.pdf Pobierz - ISBN: 978-83-7395-804-3
- ISSN:
- Format: B5
- Rok wydania: 2018
- Liczba stron: 304
- Oprawa:
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego
Wersja elektroniczna dostępna jest na stronie: https://www.ibuk.pl/szukaj/list/dobry_%C5%BCur.html
Książka poprzez starannie dobrane różne teksty kultury (przysłowia, bajki, legendy, przesądy, pieśni, memy i in.) oraz komentarze do nich opowiada o jednej z najbardziej wyróżniających się i złożonych kuchni regionalnych w Polsce – kuchni śląskiej. Praca w sposób atrakcyjny i nietuzinkowy dostarcza wiedzy o potrawach, sposobach ich przyrządzania, codziennych praktykach związanych z przygotowywaniem posiłków, także okolicznościach i zwyczajach spożywania określonych dań. Z zamieszczonych w pracy tekstów można np. dowiedzieć się, jak niegdyś troszczono się o położnicę i jakimi „frykasami” ją raczono lub jak wyglądało tradycyjne świniobicie czy kiszenie kapusty.
Książka ma walor poznawczy i edukacyjny. Jej unikatowość i nowatorski charakter polega na tym, że o kulinariach opowiada w odmienny sposób, niż czyni się to w większości prac (głównie w książkach i poradnikach kucharskich) dotyczących kulinariów. Jak do tej pory nie ma na rynku wydawniczym tego typu pozycji. Mogą więc z niej korzystać zarówno badacze zajmujący się zagadnieniem dziedzictwa kulturowego, przemianami obyczajów, funkcjonowaniem gwar śląskich; wreszcie szerokie grono czytelników rozmiłowanych w tradycji i kulturze własnego regionu.
- Autor: Świtała-Trybek Dorota, Przymuszała Lidia
- Załączniki:
Zobacz Pobierz spis_tresci_Dobry_zur.pdf Pobierz - ISBN: 978-83-7395-804-3
- ISSN:
- Format: B5
- Rok wydania: 2018
- Liczba stron: 304
- Oprawa:
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego