"Dobry żur kiej w nim szczur". Dziedzictwo kulinarne Śląska w tekstach kultury (WERSJA ELEKTRONICZNA)

Dostępność: Brak w magazynie

  • Cena netto: 0,00 zł
    0,00 zł*
  • Autor: Świtała-Trybek Dorota, Przymuszała Lidia
  • Załączniki:
    ZobaczPobierz
    spis_tresci_Dobry_zur.pdf Pobierz
  • ISBN: 978-83-7395-804-3
  • ISSN:
  • Format: B5
  • Rok wydania: 2018
  • Liczba stron: 304
  • Oprawa:
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego

Wersja elektroniczna dostępna jest na stronie: https://www.ibuk.pl/szukaj/list/dobry_%C5%BCur.html

 

Książka poprzez starannie dobrane różne teksty kultury (przysłowia, bajki, legendy, przesądy, pieśni, memy i in.) oraz komentarze do nich opowiada o jednej z najbardziej wyróżniających się i złożonych kuchni regionalnych w Polsce – kuchni śląskiej. Praca w sposób atrakcyjny i nietuzinkowy dostarcza wiedzy o potrawach, sposobach ich przyrządzania, codziennych praktykach związanych z przygotowywaniem posiłków, także okolicznościach i zwyczajach spożywania określonych dań. Z zamieszczonych w pracy tekstów można np. dowiedzieć się, jak niegdyś troszczono się o położnicę i jakimi „frykasami” ją raczono lub jak wyglądało tradycyjne świniobicie czy kiszenie kapusty.

 

Książka ma walor poznawczy i edukacyjny. Jej unikatowość i nowatorski charakter polega na tym, że o kulinariach opowiada w odmienny sposób, niż czyni się to w większości prac (głównie w książkach i poradnikach kucharskich) dotyczących kulinariów. Jak do tej pory nie ma na rynku wydawniczym tego typu pozycji. Mogą więc z niej korzystać zarówno badacze zajmujący się zagadnieniem dziedzictwa kulturowego, przemianami obyczajów, funkcjonowaniem gwar śląskich; wreszcie szerokie grono czytelników rozmiłowanych w tradycji i kulturze własnego regionu.

  • Autor: Świtała-Trybek Dorota, Przymuszała Lidia
  • Załączniki:
    ZobaczPobierz
    spis_tresci_Dobry_zur.pdf Pobierz
  • ISBN: 978-83-7395-804-3
  • ISSN:
  • Format: B5
  • Rok wydania: 2018
  • Liczba stron: 304
  • Oprawa:
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego